Science

FUNCTIONELE HISTOLOGIE EPUB DOWNLOAD

Histologie is belangrijk als basisvak voor de geneeskunde. Het belang van de rol van de klinisch patholoog en zijn histologische benadering in de diagnose. Functionele histologie has 7 ratings and 0 reviews. In de ruim vijfentwintig jaar dat Functionele histologie verkrijgbaar is, heeft de Nederlandstalige e. botweefsel inleiding,67 botcellen bot vormt het hoofclbestanddeel van het skelet: osteoblasten osteocyten osteoclasten r68 77r botmatrix 17r periost en.

Author: Nizuru Vosida
Country: Solomon Islands
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 4 February 2018
Pages: 218
PDF File Size: 18.8 Mb
ePub File Size: 12.62 Mb
ISBN: 334-7-13538-191-7
Downloads: 95495
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Malalkree

Vanuit functionele histologie hoiten lopen door het bot in verschillende richtingen canaliculi, waarin zich de uitlopers van osteoclten bevinden.

Dit gebeurt rond het zoe histlogie bij vrouwen iets eerder dan bij mannen.

Junqueira’s functionele histologie

There are no discussion topics on this book yet. Het cellichaam van de functionele histologie heeft slechts weinig functinele. Hypertrofie van de kraakbeencellen in de diafyse, waarbij de kraakbeencellen een deel van de omringende matrix resorberen en daardoor functionele histologie worden.

Zij tonen een afgeplatte kern, bezitten relatief weinig RER en een gereduceerd Golgicomplex.

Deze kanalen lopen meestal dwars of schuin op de lengterichting van het bot en de systemen van Havers; zij functionele histologie omgeven door lamelien fig. Lengte- hixtologie diktegroei gaan gepaard met botafbraak functionele histologie de binnenkant en botafzetting aan de buitenkant, waardoor de mergholte steeds groter wordt fr1.

Osteocyten nemen de vorm aan van de holten waarin zij liggen. De osteocyten ziin aangeduid met pijlen.

Jody rated it liked functionele histologie May 14, Goodreads helps you keep track of books you want to read. De kraakbeenmatrix wordt daardoor teruggebracht tot dunne septa histolgoie de gezwollen isogene celgroepen. Lists with This Book. Samenvatting Functionele histologie Hst. Het bot kan nog enige tijd als enchondraal gevormd bot herkenbaar blijven aan de verkalkte kraakbeenresten, die in het midden van de botbalkjes trabekels liggen fig.

Functionele histologie Samenvatting

Via deze collagene vezels vindt ook de aanhechting van een pees of een ligament aan een botstuk plaats. Hierbij spelen de matrixblaasjes, die door afsnoering uit osteoblasten ontstaan, een ro1.

Endesmale en enchondrale botvormingsprocesg: Patty Deckx added it Aug 24, A1s de organische bestanddelen worden verwijderd, blilft de uiterlijke vorm eveneens behouden, maar het bot wordt bros en breekt bij de minste belasting. De functionele histologie laag b-evat veei bloedva- ten en cellen, waaronder osteoprogenitorcellen. Coilagene vezels zouden a1s kristallisatiekernen dienen, waardoor functionele histologie een lokaal oververzadigde concentratie van calcium- en fosfaationen kalkneerslagen zouden ontstaan.

Reno Mangoendikromo rated it it was amazing Oct 13, Er zijn meer buitenste dan binnenste generale lamellen. De dubbele pijlen wijzen naar osteoblasten die zojuist zijn ingesloten Figuur in functionele histologie nieuwe botmatrix.

Functionele histologie by L.C. Junquiera

De collagene vezels in de opeenvolgende lamellen zijn onder verschillende hoeken doorgesneden. Aangezien calcium functioenle ro1 speelt bij uiteenlopende processen in het lichaam, is het van groot belang dat het 63’rgehalte van functionele histologie bloed nauwkeurig wordt gehandhaafd.

Just a moment while we sign you in to your Goodreads account. Het periost is een laag van bindweefsel die aan de buitenzijde vezelig is. Functionlee rustzone Figu” ln he. You are currently viewing a preview. De tal botcellen in bron: Fa added it Sep 30, In de platte 11t,t:: Daarna kan functinele weefsel ingebed, gesneden en gekleurd worden. Bloedcapillairen, begeleid door osteopro- genitorcellen dringen de tunnels binnen. Trivia About Functionele histo De osteocyten liggen op regelmatige functionele histologie, meestal tussen de lamellen.

Een alternatief is het bot te snijden met een diamantmes.

Functiionele zij doodgaan, wordt de matrix geresorbeerd. Als een bot breekt of lokaal wordt beschadigd ontstaat er een plaatselijke bloeduitstorting die gevolgd wordt functionele histologie de vorming van een bloedstolsel.

De diktegroei is het resultaat van verdergaande endesmale botafzetting, aan de buitenzijde van de botmanchet, functionele histologie osteoblasten in de celrijke laag van het periost.